Historie

 

Rullestoldansen hadde sitt opphav på en fritidsgård i Vallby i Västerås i Sverige i 1968.

Her samlet det seg en del handikappede ungdommer under initiativ av Els-Britt Freijd, født Larsson. Dette var et sosialt samligs sted og musikk ble en naturlig del av livet her, derfor også setning: ‘Får jag Lov?’ Els-Britt var selv rullestolbruker og arbeidet innenfor det svenske handikap forbundet.

Gleden med dans spredde seg fort og ganske snart begynte handikap forbundet i sverige å invitere til ungdomsfester med dans. I 1975 ble den først konkurransen holdt i Västerås og flere konkurranser kom i den nærmeste tiden etter dette.

I 1977 ble det arrangert Landsstevne i Gøteborg. Da hadde ryktene om rullestoldans spredd seg til Norge. Thor Kleppe og Bente Grønli fra Oslo meldte seg på; de kom, så, danset og vant. De tok med seg dansen og ble ildsjeler for sporten i Norge.

I 1978 ble det første svenske mesterskap avholdt og Norge holdt sin første konkurranse; Oslo Open, som den første konkurransen utenfor Sverige.

I 1979 ble rullestoldans akseptert som en idrett i Norge som førte til at Thor og Bente stiftet Danseklubben Fristil. Som takk for deres pionerarbeid både for klubben vår, men også innenfor handikap idretts forbundet, ble de hedret som æresmedlemmer i Fristil i 1989.

I 1980 ble det arrangert vinterolympiske leker for handikappede på Geilo. Ett av innlagene var en oppvisningskonkurranse med par fra Norge, Sverige og Tyskland.  Dette som et første steg for å kunne ble med i de paralympiske leker senere. Thor og Bente gikk av med seieren også i denne oppvisningskonkurransen. I Tyskland var danse- og sportspedagog Gjertrud Krombholz en stor forkjemper for rullestoldansen og regnes i dag som rullestoldansens mor.

I løpet av 80-tallet ble rullestoldans stadig mer akseptert utover i Europa. Det tok tid å få form og fasong, regler og klassifiseringer, hva som var konkurransedans og hva som falt utenfor.

I 1982 arrangerte Danseklubben Fristil Fristil-Cup for første gang og ble senere en årlig konkurranse.

I 1985 kom det første uoffisielle EuropaMesterskap i Standard og Latin i Nederland. Fra Norge stilte 2 par: Magnar Melhus og Aslaug E. Bahr samt Wenche Kolding (Strøm) og Cato Lie. De fikk henholdsvis 6 og 5 plass.

I 1986 arrangerte Fristil det første offisielle NorgesMesterskap i Rullestoldans.

Danseklubben Svingelite ble dannet i 1988 med hovedsete i indre østfold, etterhvert Halden, og arrangerte i 1989 sin første Svingelite-Cup.

Det første offisielle EuropaMesterskap gikk i München i 1991 og  Norge var godt representert med 2 par  fra Fristil, 1 par fra Svingelite og 1 par fra en danseklubb i Bergen.

I 1996 ble den norske rullestoldansen integrert i Norges Danseforbund som førte til at våre NM ble en naturlig del av det norske dansemiljøet og ble arrangert sammen med de vanlige stående dansernes Nm i Standard og Latin samt NM i 10-dans. I 1997 var det et nytt EuropaMesterskap i Härnösand i Sverige og Norge var representert med en stor gruppe dansere.

Samme år ble rullestoldansen integrert inn i den Internasjonale Paralympiske komité (IPC)  med løfte om deltakelse i De Paralympiske Leker såfremt rullestoldansen klarte å arrangere et prøve VM for å overbevise på høyere hold.

Prøve VM ble avholdt i Tokyo i februar  1998 hvor Anne og Frank Jensrud fra Fristil gikk av med førsteplassen i denne oppvisningskonkurransen.

3 desember 2000 var det Norges tur til å arrangere VerdensMesterskapet i rullestoldans. Dette ble fant sted på Folkets Hus i Oslo.

I 2003 slo danseklubbene Fristil og Svingelite seg sammen i håp om å styrke dansen.

Internasjonalt har rullestoldansen opplevd en stor vekst særlig etter integreringen i IPC. Nivået på internasjonal konkurransedans er i dag lik som for vanlige stående dansere.

Rundt om i Europa og verden arrangeres det nå årlige konkurranser utover EM og VM. De største er: World Cup i Cuijk i Nederland, Manchester Open, Malta Open, Continents Cup i St.Peterburg, Belgium Open bare for å nevne noen.